Рекорден ръст от 9,6% на Брутния вътрешен продукт през второто тримесечие

...
Рекорден ръст от 9,6% на Брутния вътрешен продукт през второто тримесечие
Коментари Харесай

Икономист: Цените ще започнат да се вдигат. Ликвидна бомба заплашва пазарите

 Рекорден растеж от 9,6% на Брутния вътрешен артикул през второто тримесечие на годината. Това сочат данни на Националния статистически институт. На какво се дължи този растеж и по какъв начин се движат равнищата на безработица у нас?

" Преди да кажем, че този растеж е впечатляващ, би трябвало да погледнем през миналата година по какъв метод са се движили нещата. Миналата година спадът на Брутният вътрешен продукт е също впечатляващ. От второто тримесечие на 2020 година имаме 4 следващи тримесечия спад на Брутният вътрешен продукт. Второто тримесечие е с 8,5%, а третото и четвъртото спадат с по към 5%. През първото тримесечие на тази година също имаме спад на Брутният вътрешен продукт с 0,5%. Има избрана специфичност на тази рецесия, която в този момент изживяваме ", заяви икономистът проф. Гарабед Минасян в ефира на " България заран ".

Той уточни, че активите са тук - заведенията за хранене, хотелите, стадионите, концертните зали - всичко е тук, само че те се посещават заради спецификата на Ковид-19.

" За разлика от 2008 година, когато имахме обезценяване на стойности и релативно обедняване, възобновяване беше доста мъчно. Сега имаме спад заради ограничаване на потреблението. В момента, в който се почувства облекчение на здравословното положение, обстановката ще се възстановява. Колкото по-надолу спадаме, толкоз и възобновяване ще бъде високо ", акцентира проф. Минасян пред Bulgaria ON AIR.

А по отношение на това по какъв начин се оправят семействата, специалистът разяснява, че доходите надвишават разноските с към 13-14%.

" Бяха оповестени данни за домакинските бюджети - за приходите и за разноските. Картината е забавна. Като погледнем предходните 10 години, ще забележим, че приходите на популацията при домакинските бюджети надвишават разноските. Имаме основна смяна през 2020 година - приходите не престават да порастват, само че разноските стопират да се усилват. Разликата сред приходите и разноските пораства. Това значи, че са раздадени пари, които нямат стоково покритие. Натрупват се парични ресурси в популацията, които не се изразходват. Това съставлява някаква ликвидна бомба ", изясни проф. Минасян.

По думите на икономиста има насъбрани пари, които стоят в населението и евентуално в някакъв миг ще излязат на пазара, а цените ще стартират да се подвигат.

А по отношение на растежа на безработицата у нас, проф. Минасян каза, че това е знак, че нещата в стопанската система не вървят добре.

" Възстановяването на стопанската система е заради възобновяване на навиците на популацията. Ние тръгнахме по заведенията за хранене, по плажовете. За първи път от десетилетия всичко по Черноморието е заето. Всичко, което работи, работи интензивно ", посочи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР